Мамят работници в Германия по полска схема

Измамници в чужбина

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
germanec
Site Admin
Мнения: 242
Регистриран на: 27 авг 2015, 21:15

Мамят работници в Германия по полска схема

Непрочетено мнениеот germanec » 04 апр 2016, 09:34

Мамят работници в Германия по полска схема

Командироването на гурбетчии в Германия е най-актуалната пазарна ниша, в която се вихрят измамници на трудовия пазар. Това предупреди Рюдигер Винтер, шеф на хамбургската организация "Труд и живот". Според българското законодателство наши фирми без проблем могат да пращат работници в командировка в Германия и други страни от ЕС, ако са подписали договор като подизпълнители на местни компании, пише „Труд".

По тази схема обаче на гурбетчиите се плащат ниски заплати като в България.

По закон, ако командировката е по-дълга от 30 календарни дни, българският работодател трябва да плаща на служителите си поне минимална заплата за съответния бранш в страната, където ги изпраща. Въпреки това гурбетчиите получавали под минималните за Германия ставки. При законната 40-часова работна седмица един строител в Германия трябва да се разписва за поне 1600 евро месечно. Реално обаче командированият получава колкото в България - около 500 евро.

Така германският работодател ползва евтина работна ръка, а българските фирми печелят комисиони от врътката. Измамната схема доби популярност в ЕС преди 10-ина години заради честото използване от полски фирми. От Главната инспекция по труда обясниха пред вестника, че напоследък нарушенията с командироването на служители зачестяват. Подобни случаи има в Германия, Великобритания, Белгия и Холандия.

Когато получат оплакване, трудовите инспектори проверяват българската фирма, която командирова работниците, и праща сигнал до контролните органи в съответната държава за инспекция на чуждия работодател. При установено нарушение трудовите полицаи издават предписание, след което в повечето случаи работодателите доплащат разликата до минималното заплащане на командированите, обясниха от ГИТ.

От "Труд и живот" твърдят, че най-често фирми командироват българи за чистачи, строители и работници в складове и месопреработвателни цехове. За да не станете обект на трудова експлоатация, още в България трябва да изисквате от работодателя всички детайли - разбивка на основната заплата и добавките, на работното време и отпуските. Ако ви искат предплата от 300-400 евро за оформяне на документи или не ви издадат формуляр А1 от НАП за командироване, значи ще ви мамят, предупреждават от "Труд и живот".

Advertisement
loading...

Върни се в “Чужбина”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост