Какво трябва да знаят българите, търсещи работа в Германия

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
Bavarec
писач
Мнения: 6
Регистриран на: 23 авг 2015, 18:30

Какво трябва да знаят българите, търсещи работа в Германия

Непрочетено мнениеот Bavarec » 21 мар 2016, 20:03

Какво трябва да знаят българите, търсещи работа в Германия, кои са най-честите измами и как могат да прехвърлят осигурителните си права в България? На тези въпроси отговориха от КТ "Подкрепа" по време на информационния ден в рамките на проект "BeGIN" -" Българо - Германска информационна мрежа за мобилност и пренос на социалноосигурителни права". Проектът бе представен от Емил Димитров - конфедерален секретар на КТ "Подкрепа".
Събитието се проведе в Бургас, а всички, които искат да получат повече информация за правата си като мобилни работници, могат да го направят в офиса на КТ "Подкрепа" в морския град, на ул. "Булаир" 12.

"Германия е една от страните, която е най-привлекателна. Тази година от 957 пенсии, които са отпуснати по международни договори на хора, които имат стаж в страни от ЕС, 419 са на такива, които имат стаж в Германия или бившите ФРГ и ГДР", каза Енчо Жеков - директор на РУСО - Бургас.

Според експертите Германия се оказва една от най-предпочитаните страни за нашенци, които търсят работа в чужбина. По данни на Федералното министерство на вътрешните работи в страната са регистрирани около 120 000 души. Мобилните работници от България, обаче често стават обект на измами по няколко схеми - работодателите ги карат да се регистрират като еднолични търговци или ги пращат в мними командировки, без работниците да са подписвали договор.

"Класическата схема е на човека да бъде казано, че, за да го наемат в Германия трябва да се регистрира като самонаето лице - едноличен търговец. Той изпълнява това, но е работник, а не търговец. Когато решава да напусне Германия на митницата разбира, че всъщност дължи сериозни данъци, каквито се дължат за упражняване на търговска дейност в Германия", каза Адриан Илиев, юрист в КТ "Подкрепа" и ръководител на цялостната мрежа "BeGIN".

Единственият изход е работникът да плати данъците си, защото дори да не работи като търговец той се е регистрирал като такъв. Нещо повече при тази измама работодателят не дължи здравноосигурителни вноски, а работникът не е защитен и при трудова злополука. При мнимата командировка се набират работници в чужбина. Работодателят, обаче не сключва с тях трудов договор, а ги качва на рейс и ги изпраща в неизвестна посока, където вършат ниско заплатена дейност, а често трябва и сами да си плащат квартирата. Понякога дори им се събират личните документи и те стават един вид роби, защото не могат да напуснат страната, допълни Адриан Илиев.

Относно медицинските грижи - мобилните работници трябва да знаят, че Европейската здравноосигурителна карта има лимит, който зависи от това каква сума покрива Националната здравноосигурителна каса в България.

"Образно казано понякога целият лимит не стига и за една пломба. Затова начинът за реална закрила е медицинската застраховка", категорични са юристи.

Въпреки че българите предпочитат Германия техният брой не е голям на фона на работниците от Полша, Турция, Испания, Португалия. В по-голямата си част нашенците са висококвалифицирани специалисти, а също от секторите на строителството, услугите, търговията и по-малко в селското стопанство и медицинските грижи.

Advertisement
loading...
Потребителски аватар
Bavarec
писач
Мнения: 6
Регистриран на: 23 авг 2015, 18:30

Какво трябва да знаят българските граждани за сезонната работа в страни-членки на ЕС

Непрочетено мнениеот Bavarec » 21 мар 2016, 20:30

По повод началото на летния сезон – период, в който големи групи български граждани предприемат пътувания в чужбина с цел осигуряване на временната заетост в сезонна работа, МВнР напомня:

Българските граждани, възнамеряващи да пътуват за сезонна работа в страни-членки на ЕС, следва да знаят, че в редица от тях за извършването на трудова дейност е необходимо да притежават специално разрешение за работа и сключен трудов договор.

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в чужбина, внимателно да обмислят предложенията за такава работа, които получават, както и да се уверят в легитимността на посредника и работодателя си. Неприятни инциденти през последните години показват, че обикновено обещаните в устни договорки с нелегитимни „посредници” условия на труд и заплащане за сезонна работа в чужбина, се разминават драстично с действителността.

Всеки български гражданин, който реши да предприеме пътуване в чужбина с цел осигуряване на временната си заетост в сезонна работа, следва да е сигурен, че разполага с достатъчно налични средства за периода на пребиваване и най-вече - за завръщането си в България. Закрилата на държавата на българските граждани в чужбина не включва безплатно и безвъзмездно осигуряване на завръщане в България.

Българските дипломатически или консулски представителства в чужбина могат да съдействат за предоставяне на финансови средства за издръжката или завръщането в България на български граждани само ако техни роднини или близки депозират необходимата сума в Министерството на външните работи.


Да работиш в Швеция, да береш горски плодове

Свободното движение на работници
Като гражданин на ЕС / ЕИП или Швейцария можете свободно да пребивавате в Швеция за период до три месеца и да започнете веднага работа. Не се изисква разрешение за работа.

Ако имате намерение да останате по-дълго от три месеца, трябва да се регистрирате в Шведския миграционен борд, за да получите право на пребиваване. При влизане в Швеция, трябва да имате валиден паспорт или лична карта, които да показват вашето гражданство. Уверете се, че имате достатъчно пари за вашия престой в Швеция.

Бране на диви плодове в горите
Можете да берете горски плодове в шведските гори и да ги продавате на купувачи. Това е възможност да печелите пари като берач. Ако имате трудов договор с работодател, ще получавате минимална заплата, съгласно колективните договори между профсъюзите www.kommunal.se и работодателите.

Правото на обществен достъп - Вашите отговорности
Съгласно правото на публичен достъп, "Allemansrätten”, брането на горски плодове в шведските гори е свободно за всички. За да могат всички да се наслаждават на природата, всеки трябва да се грижи за природата и дивите животни и да показва уважение към собствениците на земя и към хората, които са на открито. Вие трябва да се уверите, че не пречите на животните, не цепите дърва, не режете дървета и не нанасяте друга вреда на природата и гората. Всеки иска чиста природа, така че събирайте и отнасяйте с Вас боклука. Вие имате право да разпънете палатка за една или две нощи на подходящо място, което не е близо до земеделски земи или до домовете на местното население. Правото може да се представи накратко с фразата "Не пречи - не унищожавай".

Рискове, които трябва да имате предвид
Трябва да сте наясно, че брането на плодове, е трудна работа, без никаква гаранция, че ще се намерят достатъчно плодове, за да финансирате разходите си. Понякога през летния сезон е много студено и плодовете са малко.

Уверете се, че имате достатъчно пари, за да се издържате, ако не намерите плодове в горите. Уверете се, че имате достатъчно пари, за да си купите билет за връщане до дома или за предпочитане си купете билет за връщане още преди да влезете в Швеция.

Нито една държавна институция не е в състояние да ви помогне с пари или билет до дома, ако не спечелите парите, които сте очаквали да спечелите

Трябва ли да плащате данък в Швеция?
Ако берете горски плодове, без да сте наети от работодател, имате право да продавате плодове на прекупувачите. За спечелените суми до 12 500 шведски крони, не дължите данъци, вижте www.skatteverket.se.

Ако работите за шведски работодател и Вашият работодател има място на стопанска дейност в Швеция, ще плащате специален данък общ доход, SINK, при условие че остане не повече от шест месеца в Швеция. При тези обстоятелства данъчната ставка е 25 %. След шест месеца, ще се считатe за местно лице в Швеция от гледна точка на данъчното облагане и следователно ще трябва да плащате данък съгласно стандартните правила. Това може да се случи и ако посетите Швеция многократно.

Има специално изключение от задължението за плащане на данък за тези, които са наети на работа от работодател в страната по произход и които работят само временно в Швеция. Доходът е освободен от данъци, при условие че заетостта не надвишава 183 дни през една година. Работодателят, обаче, е обект на някои ограничения. Изключението е валидно само, ако работодателят ви не разполага с място на стопанска дейност в Швеция. Място на стопанска дейност включва офиси, фабрики или други подобни

Ако се разболеете
При временно посещение в Швеция, Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ви дава достъп до спешна медицинска помощ, предоставяна от държавното здравеопазване. Когато покажете ЕЗОК, ще получите лечение при същите условия и при една и съща цена, както хората, осигурени в тази държава. Вие трябва да заявите издаване на Европейска здравноосигурителна карта в родната си страна.

Ако работите за шведски работодател, имате право на шведско социално осигуряване, най- малко, когато става дума за обезщетения въз основа на труд. В шведската осигурителна система, има обезщетения, които са обвързани с работата, като например обезщетения за болест. Има обезщетения, които са базирани на пребиваването. Шведската служба за социално осигуряване взема решения дали едно лице е осигурено в Швеция и има право на обезщетения. Прочетете повече на страницата на шведския Социално –осигурителен офис www.forsakringskassan.se
.
Ако сте били командировани в Швеция, като сте наети от агенция за временна заетост в родната си страна, Вие сте осигурени в родната си страна.


източник Република България
Министерство на външните работи


Върни се в “Работа в Германия”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост