Как намерих работа в Германия, докато все още бях в България

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
триксън
писач
Мнения: 8
Регистриран на: 23 авг 2015, 18:18

Как намерих работа в Германия, докато все още бях в България

Непрочетено мнениеот триксън » 29 мар 2016, 12:36

И така, ето как аз си намерих работа в Германия, докато бях още в България:
Специалист съм в областта на електронната техника и автоматизация. Целия ми трудов стаж (около 12 години) в България беше само по специалността ми.
Първата стъпка беше да запиша езиков курс. Започнах да уча немски език от нулата. За две години покрих ниво B1 и прекъснах курса, защото прецених, че ми е достатъчно за един първоначален старт в чужбина
Преведох си автобиографията на немски (с помощта на приятели) и малко преди да завърша последното ниво на езиковия курс се регистрирах в няколко онлайн борси за намиране на работа в Германия.
След около 6 месеца безрезултатно чакане (нямаше нито едно запитване от работодател) реших, че трябва да сменя тактиката.
Регистрирах си безплатен e-mail с немски домейн. Това го направих, след като разбрах, че писмата ми от един български домейн отиват директно в спам-а на немските получатели
Реших да вляза в директен контакт с потенциалните работодатели и да кандидатствам за реално работно място.
Намерих данни на немски фирми от моя бранш (интернет сайт, e-mail, имена на шефове и лицата от „Подбор на персонала”). Ориентирах се към фирми от не толкова атрактивни райони на Германия (северна и източна)
На фирмите, които имаха обявени работни места (повечето фирми имат страница за свободните работни места на сайта си) изпратих мотивационно писмо и автобиография на немски език.
На фирмите, които нямаха обявени работни места просто изпратих една кратка презентация за себе си и автобиография.
Разделих фирмите на две групи, според географското разположение. Надявах се това да ме улесни в последствие при евентуално пътуване за повече от едно интервю за работа.
Пуснах първата серия писма от немския си e-mail едновременно до всички фирми от първата (по атрактивна) група.
След известно време получих първия отоговор. Започнах кореспонденция по e-mail и се стигна до покана за интервю. Трябваше само да си организирам транспорта.
За първото интервю тръгнах с голямо очакване, защото всичко беше съгласувано предварително. За съжаление интереса на място към мен беше „вял”. И така една не малка сума пари отиде на вятъра.
Опитах се да направя анализ и да разбера къде съм сбъркал, но не открих нищо конкретно. Не промених почти нищо в тактиката и изпратих писма до втората група фирми. Единствено добавих изречение с което заявявах готовността си за една седмица безплатна пробна работа, за да покажа на място какво мога. Не знам дали това е дало някакво отражение, но две фирми проявиха интерес, като едната беше по-активна. Отново се стигна до покана за интервю и 2 дни пробна работа. Този път фирмата ми предложи да поеме разноските за пътя в едната посока, но аз отказах. Организираха ми само пренощуването. Този път нещата се получиха.
Времевият интервал между началото и края на историята е около 2,5 години. Времевият интервал между т.14 и започването ми на работа беше около 5 месеца.


Допълнителни съвети:
изпращайте писма или давайте за връзка електронна поща от немски домейн
не изпращайте писма непосредствено преди или след големи празници (Рождество Христово, Възкресение Христово и др.), по възможност прескочете и периода на летните отпуски (юли-август)
при изпращане на електронни писма винаги използвайте функцията „Потвърждение за прочитане”, ако е налична. Така ще знаете дали, от кого и кога е прочетено писмото ви
след като получите евентуалния първи отговор и започне кореспонденция не оставяйте периоди, по-дълги от две седмици, през който да не сте разменили e-mail с бъдещия си работодател. За целта използвайте разни формални поводи, за да му напомняте за себе си
бъдете честни в собствената си преценка за нивото на владеене на езика. Дори и отсрещната страна да е склонна към провеждане на писмената кореспонденция на друг език, изпращайте писмата си винаги на немски - прави по-добро впечатление
не забравяйте, че в онлайн-борсите е пълно с фиктивни обяви, зад които не стоят реални работни места
правете разлика между директен работодател и Zeitarbeitsfirma, която е нещо като ваш агент и ви преотстъпва на различни крайни работодатели, като междувременно заделя за себе си голяма част от вашето трудово възнаграждение

Успех на всички търсещи!
Публикация на Rauchmann в Bghelp.net

Advertisement
loading...

Върни се в “Работа в Германия”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост