Малки съвети за работа в Германия

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
krisko
Мнения: 1
Регистриран на: 21 авг 2015, 20:48

Малки съвети за работа в Германия

Непрочетено мнениеот krisko » 07 апр 2016, 21:20

Понякога на човек му се налага да започне бързо работа, поради причини, известни на всички нас. Ако търсите в университета, обикновено отнема доста време. Отстрани наистина звучи добре да почнеш работа там, но първи семестър почти никой не взимат, освен това унито понякога си има някакви бюрократични правила от рода на, ако си сключил договор след 20то число си получаваш заплатата чак след 2 месеца, не след един, та там е яко, ако не си поемаш всичките разходи с тази заплата, и можеш да чакаш. Ако ти трябва работа и то бързо, най-дорбият вариант е в гастрономията: Макдоналдс, KFC, Pizza hut – взимат винаги хора. Разбира се заплащането е ниско и отношението към вас отвратително, ама се плаща и работа има, за да започнете там ви трябва Gesundheitsbescheinigung, и другите изброени на сайта документи. Той струва 25 евро и трябва половин час да слушаш как ти говорят за различните инфекции: общо взето цялата работа е да подпишеш, че не си болен от холера, хепатит и разни други болести, които се предават през храната.

Е, разбира се веригите за бързо хранене са много лошо място за работа с лошо заплащане, аз навремето започнах работа там, защото не познавах хора, които да ме насочат към нещо по-добро. Кетъринг фирмите са из цяла Германия. Там плащат 8 евро на час, и там трябва Gesundheitsbescheinigung (на повечето места, но не задължително навсякъде). Там обикновено взимат всички и работата се изразява в това да работиш по хотели, където има конференции и да отсервираш чинии, да подреждаш напитките, да местите маси – нищо сложно. Искат униформи (понякога ти си я купуваш, понякога те ти дават някакви части от нея), за момчета да сте избръснати, за момичета с прибрани коси и тн. Якото там е, че можеш да работиш когато искаш, поне в моята фирма е така, след като си назначен само като Aushilfe. Обаждаш се и казваш кога можеш и те ти казват има ли смени тогава. Гадното е, че на всяка смяна не знаеш колко време ще работиш, може 4 часа да работиш, може 13, дори 14. Ама имат специално договори за студенти, които са 50 работни дни и през тях можеш да изкараш до 900 евро месечно без данъци.images

Принципно студентите са освободени от данъци, да, но какво става, когато имаш 2 работи на 450 евро базис примерно? На едната работа ти взимат данъци, защото си на Lohnsteuerklasse 6, защото имаш право само на една Lohnsteuerkarte klasse 1. А сега от 1-ви август има и нов закон, който задължава всички, които получават повече от 450 евро заплата, да плащат и пенсионно осигуряване. Та ако си на 2 работи, ти се взимат данъци, само че на края на годината се пише така наречения Steuererklärung, че си студент и го даваш във Finanzamt и те ти връщат данъците. Това е най-общо. Който иска по-конкретна информация за точна фирма, може да ме търси лично да му дам телефони и така нататък, те тези кетъринг фирми имат офиси из цяла Германия.

Допълнение: искаме само да наблегнем на факта, че изброените по-горе неща са САМО ЕДНА МАЛКА ЧАСТ от работните места за студенти, които могат да се намерят в Германия. Търсете, интересувайте се, питайте, ако трябва, но задължително не се ограничавайте само с изброените.

Георги Николов


Работа


Ето списък на най-често исканите документи за студентска работа в Германия, както и малко допълнителна информация:
•Копие от лична карта;
•Копие от студентска карта / Immatrikulationsbescheinigung;
•Anmeldebestätigung, което получавате, когато се регистрирате в общината на града, в който живеете;
•Steuer-Identifikationsnummer, който получавате в писмо по пощата, след като сте се регистрирали в общината. Повече информация на http://www.identifikationsmerkmal.de;
•Lohnsteuerkarte, която можете да си изкарате за няколко минути във всеки Finanzamt, тя служи, за да не ви взимат данък общ доход от заплатата. В момента я реформират от хартиена на електронна версия и има малко по-различна процедура, издават се само Bescheinigungen für den Lohnsteuerabzug за годината. Повече информация тук и специално за студенти тук.
•Sozialversicherungsausweis, който се издава в централата на Deutsche Rentenversicherung. Зависи от града, трябва да се провери точния адрес. Много бързо се издава, трябва да се носи лична карта и Anmeldebescheinigung (регистрация в общината) и да се попълни формуляр на място.

Още важна информация:

– Студентите спадат в първата от шестте групи за данъчно облагане; не плащат никакви данъци, стига да не надвишават позволените часове.


– Когато се регистрирате в общината не попълвайте във формуляра, че сте религиозни – зависи от религията, но е възможно да ви взимат после Kirchensteuer от заплатата.

– Разгледайте възможностите, които университетът ви предлага за работа – има наистина голям избор във всякакви насоки: работа във факултета, към някое бюро на професор, към информационен център, нещо, свързано със спортовете или извънкласните дейности…

– Всички университети имат и Career Center, където безплатно или срещу заплащане на малка такса (10-20 евро) могат да ви изпращат всякакви оферти за няколкодневни работи или за места с постоянна заетост, където се търсят студенти (от хамалски услуги до call центрове).

– Внимавайте с работите на черно, където нямате договор или има съмнително уточнени условия – не си заслужава, има достатъчно легални възможности за сигурен доход.

– Като студенти ви е позволено да работите до 20 часа на седмица. Ако ги превишите, започват да ви взимат процент от заплатата за данъци. Според новите закони от 01.08.2012 студенти от Германия и ЕС могат да работят по 120 пълни дни (повече от 4 часа на ден) или 240 непълни дни (по-малко от 4 часа).


Студентите питат: Как да намеря хубаво място за стаж?

Praktikum_Beruf_Ausbildung_Schule.jpg.1357476
Трудно ли се намира хубаво място за стаж?

Стажовете в големите фирми са често много желани. Студентите обаче могат да сдобият с хубави стажантски места и в по-малки фирми.

Понякога в резюмето (CV, Lebenslauf) трябва да се включват повече подробности. Ако например сте работили като частен учител или сте тренирали с младежкия отбор на футболното дружество, това показва социална ангажираност и умение за работа в екип. Такива неща задължително трябва да се съдържат в документите за кандидатстване за практика, казва Петра Рутвен-Мурай от Studienberatung planZ.

За много работодатели такъв опит е също от такова голямо значение, колкото езикови познания, добри оценки и друг стаж. Едно необичайно хоби също може да събуди интерес. “Работодателите търсят компетентност и характер. Обмислете как Вие с Вашите материали можете да разкажете историята на живота си”, казва Рутвен- Мурай.

Имайте предвид малките фирми

Точно стажантските места при известни фирми са често търсени. Вашият шанс за интересен стаж може да се подобри значително, ако разгледате предложенията на малките фирми. “Средностатистическите фирми често предлагат интересни задачи, но не могат да намерят добри хора заради неизвестността си”, казва специалистът по кариерно ориентиране Флориан Притвитз.

Контакт до по-малките фирми можете да изградите особено добре през собствената си мрежа. “Значението на контактите не е за подценяване”, казва съветникът за следване Ян Болкен. Много стажове при големи фирми също се осъществяват чрез препоръки и съвети от приятели и познати.

KSB-Praktikum-lightboxLs
Можеш да си намериш стаж онлайн

Един бърз поглед върху различни стажове в Германия предлага сайтът meinpraktikum.de. Други полезни списъци има освен това на UNICUM или Stepstone.

Много университети също поддържат собствени стажантски борси.


Средно аритметично един студент завършва пет стажа преди да започне истинска работа. Без стаж изкачването в професията е почти невъзможно. Въпреки това студентите не бива да скачат на първото предложение.

Един добър стаж е полезен за професионалното ориентиране. Ученето трябва да стои на преден план, казва младшият секретар Флориан Хагенмилър. Когато този, от теб като студент преди всичко се иска да извършваш прости задачи, си струва да продължиш да търсиш или в спешен случай да прекъснеш започнатия стаж.

Стажант, който прави повече от необходимото, може да поиска заплащане. DGB препоръчва стажът да бъде възнаграждаван с минимум 300 евро на месец. Въпреки това, около 40 процента от стажовете в Германия са неплатени. Заплащането при платени стажове е средно 550 евро на месец.

Преводач: Даниела Христова


Източник: http://faq4uni.com/

Advertisement
loading...

Върни се в “Работа в Германия”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост