Кандидатстване с българска диплома в Германия

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
jeronimo
ТУКАШЕН
Мнения: 16
Регистриран на: 06 сеп 2015, 15:29

Кандидатстване с българска диплома в Германия

Непрочетено мнениеот jeronimo » 30 мар 2016, 18:36

За повечето от вас бюрокрацията до момента се е изразявала в това да си извадите карта за градския транспорт, нали? Е, сега ще ви се наложи да се сблъскате с някои малко по-сериозни проблеми и разочаровани от живота лелки, които ще ви се карат и ще ви съскат зад бюрата си в поредната институция. НО който иска да следва в чужбина, трябва да се учи да е самостоятелен – ако сега се уплашите от няколко процедури, то жална ви майка в Германия, където бюрокрацията е толкова добре развита и тромава, че и проститутка за да си поръчате, ще трябва да попълвате формуляри с адресна регистрация и номера на банкови сметки.

Диплома за завършено средно образование

Първата стъпка е получаването на дипломата ви за завършено средно образование. Преди училището официално да ви подпечата дипломите, класните ръководители ви ги дават за подпис. Разгледайте ги много подробно и внимавайте най-вече за следните неща:
1.Имената ви да са правилно изписани.
2.В графа „Гражданство” да е нанесено правилното ви гражданство (особено да внимават хора с чуждо или двойно гражданство).
3.В графа „Рождено място” да е нанесено истинското ви рождено населено място, а не това, в което живеете в момента.
4.Ако има предмети, които не сте имали през годините (например били сте освободени от спорт, карали сте профил математика и информатика, а не литература и история), внимавайте срещу тези предмети да е написан минус, а не да е оставено празно поле.
5.Не забравяйте да се подпишете!

Съвет: много училища бавят дипломите и не ги раздават веднага след като са готови, ами чак на официална церемония по дипломиране. Опитайте се да изместите дипломирането си колкото може по-рано, за целта говорете с класния ръководител, ако трябва се съберете випуска и говорете с директорката, все пак символичното връчване не е по-важно от това да успеете да си пратите документите на време.

Щом си получите българската диплома на дипломирането, отивате с нея при нотариус, за да ви направи нотариално заверено копие на дипломата. Това отнема приблизително 10 минути и не би трябвало да струва повече от 10 лв. Съвет: предварително си намерете нотариус, който да е близко до мястото на дипломирането или до МОН, за да си спестите хвърченето насам-натам. Ако искате да спестите време: препоръчваме ви да си направите две обикновени копия на дипломата, като заверите нотариално само едното. Другото може още на същия ден да занесете на фирма за превод и легализация, която да започне да работи по него. Повече информация за него в по-следващия оранжев текст.

Следващата стъпка е посещение на МОН (бул. „Дондуков” № 2А всеки работен ден от 8:30 часа до 19:00 часа). Изисква се първо да преведете на сметката им, дадена на техния сайт (препоръчваме ви да го направите 1-2 дена преди да отидете), по 15лв. за всяко копие (обикновено ви трябва само едно), което искате те да обработят. След превода (който не би трябвало да струва повече от 5лв. в зависимост от таксата на банката), който може да стане от всяка банка, носите нотариално завереното копие, оригинала на дипломата и платежното нареждане (бележката от банката) в офиса на МОН. Там за 5 дена ви правят заверка на копието и поставят апостил, като проверяват дали дипломата ви е оригинална, дали няма някакви грешки в нея и тн. Все пак, можете да им звъните през тези 5 дена и да ги подпитвате любезно дали все пак дипломата ви не е готова. Има случаи, в които тя става готова още на третия ден. След проверката в МОН вече не се нуждаете от оригинала на дипломата си за процеса на кандидатстване – всички по-нататъшни процедури се случват върху нотариално завереното копие.
Ако не сте от София: Ако нямате време, възможност и желание сами да ходите до София за заверка на дипломата в МОН, то след дипломирането и след като направите нотариално заверено копие на дипломата си, директно ги дайте на фирма за превод и легализация (повече за това надолу) от вашето населено място. Фирмата ще я занесе за апостил в МОН, ще я преведе на немски и мине през МВнР и ще ви я върне в облика, в който можете да я заверите в немско посолство/консулство и да я пращате към Германия. Цялата процедура ще отнеме около седмица и половина, цената варира между 100 и 200 лв.

Превод и легализация

Нотариално завереното копие на дипломата ви с печат и апостил от МОН трябва да занесете на фирма за превод и легализации (има страшно много такива, просто проверете в Google коя ви е най-удобна като разположение). Какво се случва там? В рамките на 2-3 дена и срещу приблизително 10-12 лв. на страница (дипломата е около 2,5 страници) копието от нотариално заверената ви диплома ви бива преведено на немски език, подписано и подпечатано от преводачите. Преведеният документ бива занесен от фирмата за преводи и в МВнР, където да се провери дали преводът е направен от лицензиран от тях преводач. Тази проверка трае 2 дена (експресно) или 4 дена (нормална поръчка). Преводът и проверката в МВнР са обикновено една обща услуга, предлагана от фирмите за превод и легализация (по информация от юни 2014 преводът би трябвало да струва около 30лв, легализацията около 20лв.). Ако НЕ СТЕ от София, както вече посочихме по-горе, няма нужда да пътувате – фирмата за превод и легализация ще движи процедурата.
Съвет: помните ли второто копие, което ви препоръчахме да направите още в началото? Докато чакате нотариално завереното си копие да бъде проверено в МОН и да получи апостил, фирмата за превод и легализация ще е готова с превода на нормалното копие. Когато занесете официалното, за него ще остане само да му се преведат печатите и да бъде занесено до МВнР. Така можете да спестите 2-3 дена!

Немско посолство или консулство

Накрая трябва да занесете нотариално заверената си, преведена и легализирана диплома, оригиналните си сертификати по немски (DSD, DAF…) и всички други документи, които ви трябват за кандидатстването (например сертификати по други езици, удостоверения за практика и тн.) плюс тяхно ксерокс копие в немското посолство в София или Варна или немското консулство в Пловдив. Там напълно безплатно и за един ден сверяват оригинал с копие и бият печат за заверка на копието. За да не заплащате такса, обаче, трябва да представите изпринтирана кореспонденция с някой немски университет – дори не е задължително да е някой, в който в крайна сметка ще кандидатствате. Това означава, че предварително сте им писали писмо с въпроси, на което те после са отговорили. Това (уж) доказва пред посолството, че сте сериозни и наистина запътили се към Германия, тоест те не си губят времето и мастилото за печатите. Проверете допълнително кога точно са им приемните часове и дни, защото те не работят по всяко време.
Съвет: В Гьоте Институт в столицата заверка на 3 копия струва 10 лв. Ако не сте от София, Пловдив или Варна: ако нямате възможност лично да отидете до някое от немските полоства или консулства в България, проверете дали фирмата ви за превод и легализация предлага подобна услуга. Можете също да пратите документите на роднина/приятел от София, Пловдив или Варна, за да ги завери той/тя в немското посолство/консулство.

Куриерска фирма

Накрая вземете всички вече заверени копия и ги занесете в куриерска фирма. Там срещу около 45 лв. (тарифа за студенти) и в рамките на 1-2 РАБОТНИ дни (т.е ако ги пратите в петък, ще пристигнат в понеделник, най-късно вторник), документите ви биват изпратени до университета или до uni-assist.
Съвет: Препоръчваме да се използват куриерски фирми, защото в повечето случаи имате едва 3-4 дни за пращане на документите накрая и е по-сигурно и бързо с такива фирми. При Български пощи доставката е в пъти по-евтина, но препоръчаното писмо пристига за 10 работни дни и човек не може да следи пратката онлайн, както при куриерските фирми. Все пак това е въпрос на личен избор и всеки е свободен да се възползва от услугите на Български пощи, ако така прецени. Още един трик: uni-assist изрично са написали, че ПОЗВОЛЯВАТ няколко човека да им пратят документите си с една пратка, при условие, че ясно е отбелязано кои документи на кого са. Т.е. можете да се съберете с няколко приятели, чиито университети работят с uni-assist, всеки от вас да си сложи документите в отделен пощенски плик, а накрая просто всичките пликове да ги пратите в един общ пакет към Германия. Така ще платите ОБЩО 45 – 50 лв. за пратката, а не по толкова НА ЧОВЕК.

Кандидатстване с uni-assist

Много от университетите в Германия работят с uni-assist. Това е център, който се занимава с проверка на изпратените документи и доставянето им до посочените от кандидата университети. Ако ВУЗ-овете, в които кандидатствате, работят с uni-assist, пращате на uni-assist описаните по-горе документи и не го мислите повече. Трябва предварително да се регистрирате на сайта им и да заплатите такса, която варира от броя на университетите, към които искате да изпратите документите си. По актуална информация цената на кандидатстването за първия университет е 75 евро и за всеки следващ +15 евро.

Прочетете внимателно указанията на сайта на uni-assist, тъй като всеки семестър някое от условията им може да се е променило. Освен да изпратите пълния пакет с документи към тях, трябва да качите и сканирани версии на всички документи в онлайн системата им. Не забравяйте да попълните и отделен формуляр за всеки университет, в който кандидатствате, както и след подписаването му да го добавите към плика с всички останали документи.

Не забравяйте към всички изпратени документи да приложите и копие на платежната бележка (за услугите на uni-assist). По информация на кандидатстващи за зимен семестър 2014/2015 опцията да платите на uni-assist чрез паричен трансфер през МoneyGram или WesternUnion е ОТПАДНАЛА. Т.е. трябва да направите банков превод, а за него обикновено повечето банки имат големи такси (например по 50 евро, което буквално означава, че ще платите толкова за такса за превода, колкото и на uni-assist за извършената услуга). България е и в списъците на страни, откъдето uni-assist НЕ приемат плащания с Visa или Maestro. Имаме информация, че в ПроКредит Банк България се предлага комбинирана сметка за студенти, която е безплатна при откриване и обслужване. Сметката остава такава до навършване на 25 годишна възраст и съгласно условията на банката таксата за валутен превод е 15,- €. По данни на кандидатстващи през 2014 г., таксата при Първа Инвестиционна Банка е 15,- €, ако имате сметка към банката. Към Сибанк пък е 25 лв. преводът, ако имате сметка при тях, през Централна Кооперативна Банка – 10,- €, отново ако имате сметка при тях, откриването на която е безплатно. През Demir Bank (не сме ги чували, не ги откриваме онлайн, но имат офис в София) по информация на кандидатстващи излиза 7,- € трансферът (ако имате информация за банки с толкова или по-ниски такси, моля, свържете се с нас, за да актуализираме статията). След като си свършите работата, можете да закриете сметката. Има и вариант да помолите познат в Германия, който има немска банкова сметка, да преведе парите към uni-assist от немска сметка (тогава преводът е безплатен) и да му върнете парите на ръка, когато се видите.

Университети, които не работят с uni-assist

Ако обаче университетите, в които кандидатствате, не работят с uni-assist, трябва да изпратите описания по-горе набор от документи до всеки един университет по отделно (т.е. всеки път по 45 лв. на куриерска фирма за пратката). Това не означава, че трябва от самото начало на процедурата да правите всичко по n-pъти (нотариална заверка, проверка в МОН и тн). Цялата гореописана процедура се прави с едно копие на дипломата ви, само на последната стъпка – немско посолство или консулство – правите толкова копия, колкото са ви нужни за отделните пратки.

Важно: Обикновено ви дават дипломата в края на юни, а срокът за кандидатстване в повечето немски университети приключва на 15-ти юли, така че имате малко време – действайте колкото се може по-скоро.

*Ако по време на кандидатстването си забележиш, че нещо в процедурата се е променило, или че има по-лесен или бърз начин за някоя от горните стъпки, моля свържи се с нас на bgimigrantsoport@gmail.com, за да актуализираме статията.
faq4uni

Advertisement
loading...
Потребителски аватар
germanec
Site Admin
Мнения: 242
Регистриран на: 27 авг 2015, 21:15

Re: Кандидатстване с българска диплома в Германия

Непрочетено мнениеот germanec » 01 апр 2016, 12:41

Ако се интересувате от възможностите за образование в Германия и Австрия, вероятността да сте попадали на сайта http://faq4uni.com/ или едноименната Facebook група, е доста голяма. Ако не сте – препоръчваме ви да ги посетите.

Само за две години проектът на двете студентки в Германия Калина Дренска и Татяна Миткова успя да създаде общност от хиляди млади хора, които търсят полезна и практична информация за обучението или начина на живот в някоя от двете немскоговорящи държави.


Върни се в “За учениците и студентите”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост