Образователна система в Германия

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
BALU
ТУКАШЕН
Мнения: 20
Регистриран на: 21 авг 2015, 15:25

Образователна система в Германия

Непрочетено мнениеот BALU » 23 апр 2016, 22:49

Средно образование в Германия

В Германия след завършване на основно образование (началния курс и 4-годишния среден, прогимназиален курс, Volksschulzeit) учениците имат възможност след преминаването на изпити да продължат образованието си в средно училище (горния курс на средното образование).

Гимназиите са най-добрите средни училища, които предоставят най-добра възможност за следване в университет. В тях може все още да се усети силно влияние на класическото образование. Едно от типичните проявления на това влияние са използваните до неотдавна латински имена на класовете:

Sexta - пети клас
Quinta - шести клас
Quarta - седми клас
Tertia - осми клас
Untersekunda - девети клас
Obersekunda - десети клас
Unterprima - единадесети клас
Oberprima - дванадесети клас

Системата на средното образование в Германия включва три вида училища:

Gymnasium (завършва с явяване на матура “Abitur”)
Realschule (завършва с изпит Mittlere Reife)
Hauptschule
В Gymnasium учениците могат да избират между 6 типа учебни програми. Социални науки, Математически науки, икономически науки, Музика, Нови езици. Всяка гимназия предлага една или две от тези програми. Някои от частните училища, предлагат и обучение по програмата International Baccalaureat. Gymnasium - води до получаването на диплома за завършено средно образование – Abitur след полагане на матура, която дава възможност за продължаване на образованието в университет или друг тип висше учебно заведение.

Realschule - води до получаването на свидетелство, което позволява да се продължи образованието в професионално училище, общо-образователно училище или в гимназия – Gymnasium.

Hauptschule - води до получаването на свидетелство, което позволява да се продължи обучението в професионално училище до 18 години.

Учебната Година в Германия се провежда по различно време в отделните провинции. Най-рано започва учебната година в областта Нордрайн-Вестфален - в началото на август. В останалите провинции в Германия учебната година започва между 1 и 30 септември и завършва около 30 юли. Задължителните предмети зависят от учебната програма, която е записал ученикът. В областта социални науки се изучава предимно химия, биология и др., в областта нови езици се изучават 3 западни езика между които английски или френски и латински. Математическата, икономическата и музикалната програми се доближават до тези в аналогичните специализирани гимназия в България.

Висше образование в Германия

Видове институции
Висше образование в Германия се предлагат в три вида висши учебни заведения (Hochschulen).

Изследователски Университетите (Universitäten)
(Universitäten) включително и различните видове специализирани институции, обхващат целия спектър от академични науки и дисциплини. Немска традиция е, университети също да са институционални центрове за научните изследвания, по тази причина, напредналите стадии на обучение в тях са силно теоретично ориентирани.

Университети за приложни науки (Fachhochschulen)
Програмите в Университети за приложни науки са фокусирани на технически дисциплини като инженерни специалности, дисциплини свързани с бизнес изследвания, социална работа и в областта на дизайна. Насоката на университети за приложни науки предполага определена приложна ориентираност и обучение от професионален характер.Програмите включват един или два семестъра на контролиран стаж в сферата на промишлеността, големи компании или други свързани с обучението институции.

Колежи за Изкуство и Музика (Kunst / Musikhochschulen)
предлагат подготовка за артистични кариери в изобразителното изкуство, сценичните изкуства и музиката. Също така и в такива области като режисура, филмово изкуство, дизайн, архитектура, медии и комуникация. Висшите учебни заведения са държавни или признати от държавата институции.

Advertisement
loading...
Потребителски аватар
germanec
Site Admin
Мнения: 242
Регистриран на: 27 авг 2015, 21:15

Re: Образователна система в Германия

Непрочетено мнениеот germanec » 15 авг 2016, 17:21

Средно образование в Германия


Германия предлага специфична система на средното образование. Характерното при нея е, че профилирането и специализацията започват от много ранен период, което улеснява бъдещата реализация на учениците.

Немските средни училища са три вида: Hauptschule, Realschule и Gymnasium.

В Hauptschule могат да учат деца между 10 и 15 години (5 – 9 клас). В края на обучението те получават свидетелство, което им позволява да се запишат в професионално училище до 18 години.

Realschule предлага обучение за деца от 10 до 16-годишна възраст (5 - 10 клас) и води до получаването на свидетелство, което им позволява да продължат образованието си в професионално училище, общообразователно училище или в гимназия. Realschule съчетава общообразователната и практическа насочености.

Gymnasium в повечето провинции се предлага до 13-ти клас (от 10 до 19 години) и води до получаването на диплома за завършено средно образование след полагане на матура. Т.нар. Abitur позволява на младежите да продължат образованието в университет или друг тип висше учебно заведение.


Какво се учи

Образованието в Gymnasium е от класически тип, като учениците могат избират между 6 типа учебни програми: хуманитарни и социални науки, математика и естествени науки, музика и чужди езици. Всяка гимназия предлага една или две от тези програми, като децата посочват минимум 2 интензивни курса и 7-10 стандартни. Някои от частните училища включват и обучение по програмата International Baccalaureate.

Изпити и оценяване

В последната година на гимназиалния курс учениците държат писмени зрелостни изпити само по прифилиращите дисциплини от избраната от тях област – по един за всеки от двата интензивни предмета и един по два от стандартните. Общият успех се формира от оценките от матурите и оценките от последните 2-3 години от обучението.
При успешно полагане на зрелостните изпити се придобива квалификацията Abiturzeugni, която представлява диплома за завършено средно образование в Германия. Този документ е задължително, но невинаги достатъчно условие за продължаване на образованието в университет или друг тип висше учебно заведение.

Потребителски аватар
germanec
Site Admin
Мнения: 242
Регистриран на: 27 авг 2015, 21:15

Re: Образователна система в Германия

Непрочетено мнениеот germanec » 15 авг 2016, 17:26

Mit welchem Alter ist man in welcher Klasse(Deutschland)

Nun, die meisten Leute werden mit 7 eingeschult.
1 Klasse - 7
2 Klasse - 8
3 Klasse - 9
4 Klasse - 10
Haupt-Real-Gym bis zur neuten Klasse das selbe
5 - 11
6 - 12
7 - 13
8 - 14
9 - 15
Realschule und Gym bis zur 10ten
10 - 16
Gym
11 - 17
12 - 18
13 - 19
Wobei das je nach dem variert ob man sitzen geblieben ist, oder 1 Jahr früher/später eingeschult worden ist.

Потребителски аватар
germanec
Site Admin
Мнения: 242
Регистриран на: 27 авг 2015, 21:15

Re: Образователна система в Германия

Непрочетено мнениеот germanec » 15 авг 2016, 17:27

Grundschule: 6/7 Jahre: 1.Klasse 7/8 Jahre: 2 Klasse 8/9 Jahre: 3.Klasse 9/10 Jahre: 4.Klasse
weiterführende Schule: 10/11 Jahre: 5.Klasse 11/12 Jahre: 6.Klasse 12/13 Jahre: 7.Klasse 13/14 Jahre: 8.Klasse 14/15 Jahre: 9.Klasse 15/16 Jahre: 10.Klasse 16/17 Jahre: OBERSTUFE-> 11.Klasse 17/18 Jahre: 12 Klasse ggf. 18/19 Jahre: 13.Klasse


Върни се в “За учениците и студентите”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта