NIN – National Insurance Number / Национално Осигорителен Номер

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
gabriel74
писач
Мнения: 8
Регистриран на: 19 авг 2015, 07:11

NIN – National Insurance Number / Национално Осигорителен Номер

Непрочетено мнениеот gabriel74 » 29 апр 2016, 15:39

Едно от първите неща, които трябва да направите, когато пристигнете на Острова е да си извадите NIN – National Insurance Number

Националният осигурителен номер е изключително важен, защото той ви позволява да започнете работа. Във вашата партида по National Insurance Number се записват вашият трудов стаж, работните места, на които вече сте работили, данъците, които сте заплатили, социалните помощи, за които сте били кандидати или са ви били отпуснати.

National Insurance Number се записва, когато трябва да имате отношения с Министерство на труда и пенсиите, Социалното и здравно министерство, британската данъчна дирекция, напомнят от БГ Бен.

National Insurance NumberКогато започнете работа за първи път във Великобритания или смените своя работодател, трябва да представите National Insurance Number.

Ако решите да работите като самонает или пък подадете молба за социални помощи, отново трябва да дадете своя осигурителен номер.

National Insurance Number не е необходим за студенти, които няма да работят паралелно, докато учат или за пенсионери, които също няма да работят срещу заплащане.

За да си извадите National Insurance Number трябва:

1. Да се обадите на тел. 0345 600 0643 всеки понеделник до петък от 08:00 до 18:00 часа.

На служителя, който отговори трябва да кажете, че желаете да получите National Insurance Number.

Той ще ви пита за трите ви имена, дата на раждане, адреса, на който живеете в UK и кога сте пристигнали в страната.После ще ви даде входящ номер като определи час и дата, на която трябва да се явите в най-близката до вашето местонахождение JobcentrePlus – трудова борса, където ще проведете интервю с неин служител.

При определяне на времето за интервю можете да се договорите за удобен за вас ден и час.

2. До 2-3 дена на адреса, който сте посочили, вие ще получите писмо, чрез което ще ви уведомят какви документи трябва да занесете на интервюто. Това са лична карта или паспорт, доказателство за вашия адрес – писмо от общината, сметка за комунални услуги, някакво банково извлечение или нещо друго, на което фигурират едновременно вашето име и адрес.

3. В уречения ден и час отивате на интервю. Служителят ще ви помогне да попълните специален формуляр.

Дори и да не знаете добре английски, не трябва да се притеснявате, защото въпросите са елементарни като кога сте дошли на територията на Великобритания.

Подписвате този формуляр и служителят го изпраща в данъчната служба.

4. До 1 месец по пощата ще получите вашият National Insurance Number.

Преди време осигурителните номера са били представяни на ПВЦ картонче като кредитна карта, но поради финансови рестрикции, правителството пести средства, затова той ще бъде изписан само на хартия.

5. National Insurance Number може да бъде изваден само на територията на Лондон. Българите, които са се установили извън столицата трябва да отидат до Лондон за интервюто.

Понеже National Insurance Number се вади само един път в живота, както българското ЕГН, това неудобство ще бъде еднократно.

6. Желателно е да си извадите National Insurance Number възможно най-бързо, след като пристигнете на Острова, защото той ще ви бъде необходим, когато трябва да получавате вашето трудово възнаграждение.

Без National Insurance Number можете да подадете документи за работа и не трябва да се притеснявате, когато отидете на интервю. Бъдещите работодатели няма да ви питат по време на събеседването.

Без National Insurance Number ще ви назначат на работа, но без него няма да ви преведат заработената заплата. Във ваш интерес е да го имате възможно най-бързо.

Оше по темата Разрешителни за работа във Великобритания

Advertisement
loading...

Върни се в “Необходими документи за легално пребиваване, работа и социални помоши за Великобритания / Англия”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост