Необходими документи за е/имигриране в Германия

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
admin
Site Admin
Мнения: 206
Регистриран на: 15 авг 2015, 20:36
Местоположение: Deutschland
Контакти:

Необходими документи за е/имигриране в Германия

Непрочетено мнениеот admin » 16 сеп 2015, 16:41

Преди заминаване за Германия си пригответе следните документи:

1. Е104 - подава се молба в Здравна каса в България, документа се получава след месец по пощата на адреса Ви в България (Безплатно е)

2. В клон на Банка ДСК се подава молба за издаване на ЕВРОПЕЙСКА ЗДРАВНА КАРТА, тя се взема от същия клон след 15 работни дни (безплатна е)

3. Вземате с Вас: АКТ ЗА РАЖДАНЕ, ДИПЛОМИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ, ДОКУМЕНТИ ЗА ПОЛУЧЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ КВАЛИФИКАЦИИ и др. документи, които считате за важни и че могат да Ви бъдат полезни в Германия за работа и тн.

Регистрация на адрес в Германия

1а. За регистриране на адрес, в който живее Ваш познат е нужен документ от неговия наемодател с печат, в който се подписва че е запознат и съгласен да живеете в жилището.

2а. За регистриране в жилище, което наемате Ви е нужен договор за наем (Mietvertrag). С договора за наем, Лична карта, ( ако сте женени с легализирано копие на Брачно свидетелство с Апостил преведено на немски тук в Германия от заклет преводач )отивате в BÜRGERAMT (общината)за да се регистрирате.Вземате си клиентски номер от автомат .

3а. Изчаквате (максимум около седмица) да получите по пощата Anmeldebestätigung, с този документ вече можете да отидете в някоя банка за да си направите БАНКОВА СМЕТКА.

4а. Превеждате по Сметката на НАЕМОДАТЕЛЯ договорената първоначална сума за наем (обикновено 3 чисти наема и 1 наем + студените разходи)

Необходими документи за започване на работа.

1а. С документите, които вече имате отивате в Deutsche Rentenversicherung Center, там ще Ви издадат Rentenversicherung - това е Вашия личен номер за Пенсионното осигуряване в Германия. С този документ вече можете да отидете в AOK за да се регистрирате за Здравно осигуряване.
С документите, които вече имате отивате + GSM номер и Печат с данните на бъдещия Ви работодател в AOK. След разговор с шефа Ви за да разберат на колко часа седмично Ви назначава ще Ви издадат: Sozialversicherungsausweis и Mitgliedsbescheinigung

2a. С документите, които вече имате отивате в FINANZAMT (данъчна служба) там на информация Ви дават бланка, която да попълнете, ако не можете сам ще Ви помогне този служител, който Ви обслужва, вземате си клиентски номер от автомат и си чакате ред. Там ще Ви издадат Lohnsteuerkarte

3а. (опция ако ще работите в сверата на гастрономията) Трябва Ви Gesundheitszeugniss, отивате в Gesundheitsamt, на рецепция си записвате час за да Ви прожектират 20 минутен филм за правила за безопасност, след което Ви издадат документ, таксата за Gesundheitszeugniss, е 25 Euro

Advertisement
loading...
Потребителски аватар
tervel
Мнения: 1
Регистриран на: 17 сеп 2015, 19:56

Re: Необходими документи за е/имигриране в Германия

Непрочетено мнениеот tervel » 17 сеп 2015, 20:05

Здравейте, може ли да ми кажете кои от документите изискват освен превод и легализация?

Потребителски аватар
Ice_lady
Site Admin
Мнения: 112
Регистриран на: 25 авг 2015, 09:18

Re: Необходими документи за е/имигриране в Германия

Непрочетено мнениеот Ice_lady » 18 сеп 2015, 13:38

tervel написа:Здравейте, може ли да ми кажете кои от документите изискват освен превод и легализация?Какво е легализация?

Легализацията е процедура, след извършването на която мога да използвам един документ, издаден от органите на една държава, пред тези на друга. Ако например съм завършил гимназия в България и искам да кандидатствам за прием в университет в Германия, вероятно ще ми се наложи да преведа и легализирам своята диплома за средно образование.

Легализацията преминава през няколко различни етапа, както следва:
1.Оформяне по определен начин на документа в държавата, която го издава;
2.Превод на документа на езика на държавата, в която той ще се използва;
3.Заверка на превода.

Тези три етапа за мен ще бъдат различни, в зависимост от това коя държава е издала моя документ и в коя желая да го използвам. Възможни са три различни варианта:
1.Другата държава е страна по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г.;
2.Между България и другата държава е сключен договор за правна помощ;
3.Всички останали държави.

Легализация на документи съгласно Хагската конвенция от 1961 г.

За да мога да използвам тази процедура, е необходимо и държавата, която е издала документа, и държавата, в която искам да го използвам, да са страни по Конвенцията. България е такава, така че проверка трябва да направя само за другата държава. Списък на всички страни:

Държави, подписали Хагската конвенция за премахване на изискването за
легализация на чуждестранни публични документи
( 1961 г.)
А
Австрия
Австралия
Азербайджан
Албания
Андора
Антигуа и Барбуда
Аржентина
Армения
Б
Барбадос
Бахами
Беларус
Белгия
Белиз
Босна и Херцеговина
Ботсвана
Бруней
България
В
Вануату
Великобритания
Венецуела
Г
Германия
Гренада
Грузия
Гърция
Д
Дания
Доминика
Доминиканска република
Е
Еквадор
Естония
И
Израел
Индия
Ирландия
Исландия
Испания
Италия
К
Кабо Верде
Казахстан
Кипър
Китай ( само за специалните
административни райони Хонг Конг и
Макао)
Колумбия
Корея
Л
Латвия
Лесото
Либерия
Литва
Лихтенщайн
Люксембург
М
Мавриций
Македония
Малави
Малта
Маршалови острови
Мексико
Молдова
Монако
Монголия
Н
Намибия
Нию
Нова зеландия
1
Норвегия
О
Островите Кук
П
Панама
Полша
Португалия
Р
Румъния
Руска федерация
С
Салвадор
Самоа
Сан Марино
Сао Томе и Принсипи
Свазиленд
Сейнт Винсент и Гренадини
Сейнт кидс и Невис
Сейнт Лусия
Сейшели
Словакия
Словения
Суринам
Съединени американски щати
Сърбия
Т
Тонга
Тринидад и Тобаго
Турция
У
Украйна
Унгария
Ф
Фиджи
Финландия
Франция
Х
Холандия
Хондурас
Хърватия
Ч
Чешка република
Черна гора
Ш
Швейцария
Швеция
Ю
Южна Африка
Я
Япония

Информация за оторизираните да издават апостил органи на всяка една от
държавите-страни можете да намерите на следния интернет адрес:
www.hcch.net / index en . php ? ac t = authorities . listing

Използване на документи от България в чужбина

За да мога да използвам в чужбина свой документ, издаден в България, е необходимо върху същия да бъде поставено под формата на печат специално удостоверение, наречено “апостил”. Кой поставя апостил, зависи от характера на документа.
•За документи, свързани с образованието (дипломи, справки и др. документи издавани от висши учебни заведения или училища), апостил се поставя от Министерство на образованието;
•За актове на съдилищата и нотариусите (съдебни решения, нотариални актове, документи с нотариална заверка на подписите), апостил се поставя от Министерство на правосъдието;
•За всички останали документи, апостил се поставя от Министерство на външните работи.

Важно! За документи, по отношение на които апостил се издава от МВнР, при издаването на същите трябва да се поиска заверка за чужбина или т.нар. “правоъгълен щемпел за чужбина”, заедно с подпис и печат от органа, който издава документа. Така например при издаване на Удостоверение за актуално състояние на търговец от Агенция по вписванията, служител в Агенцията трябва да постави печат за заверка.

След като се сдобия с апостил върху своя документ, трябва да пристъпя към превеждането му на езика на държавата, в която искам да го използвам. Мога да направя превода в България чрез заклет преводач, чийто подпис впоследствие трябва да бъде заверен от Консулски отдел на МВнР. Тази услуга се предлага само от преводачески агенции в страната, които са сключили договор с Министерство на Външните работи за предоставяне на такава услуга. Мога да преведа документа и в страната, в която ще го използвам, като в този случай преводът трябва да бъде заверен съгласно законодателството на съответната държава.

Не е задължително да превеждам своя документ заедно с легализацията му. Мога просто да поискам поставяне на апостил върху надлежно оформен документ на български. Ако е необходимо, бих могъл да направя превод и впоследствие.

Възможно е някоя държава, страна по Конвенцията, да откаже да приеме документ, преведен в България. За да съм сигурен, че това няма да се случи, мога да поискам информация от съответното дипломатическо представителство (посолство или консулство) на тази държава в България.

Използване на чужди документи в България

За да използвам в България документ, който е издаден в чужбина, той трябва да бъде оформен по надлежния ред, т.е. да има апостил, поставен от органа на съответната държава. Документът, заедно с апостила, се превеждат от заклет преводач в България, чийто подпис също се заверява от Консулски отдел на МВнР.

Потребителски аватар
ruska2.1988
Мнения: 2
Регистриран на: 26 окт 2015, 18:01

Re: Необходими документи за е/имигриране в Германия

Непрочетено мнениеот ruska2.1988 » 26 окт 2015, 18:17

:?: trudova kni6ka?

Потребителски аватар
Ice_lady
Site Admin
Мнения: 112
Регистриран на: 25 авг 2015, 09:18

Re: Необходими документи за е/имигриране в Германия

Непрочетено мнениеот Ice_lady » 26 окт 2015, 18:26

Да трудовата книжка Ви се води като доказателство за стажа който сте писали в СВто или бевербинга който ще Ви се наложи да пишете. Задължително преведена.


Върни се в “Необходими документи за имигриране в Германия”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост