Застраховане в Австрия

Полезна информация за Австрия, адвокати, преводачи, работа, всичко за живота и работата в Австрия

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
ivo
НАШ ЧОВЕК
Мнения: 14
Регистриран на: 19 авг 2015, 12:08

Застраховане в Австрия

Непрочетено мнениеот ivo » 23 мар 2016, 19:06

Застраховка на домашното имущество ( Haushaltversicherung)

Препоръчително е да си направите застраховка на жи¬лището, независимо дали живеете в собствено или наето жилище. Основното покритие в една домашно имуществена застраховка (Haushaltsversicherung) е поемането на щетите, получени в следствие на пожар, наводнение, кражба, обир, вандализъм, природни бедствия.
Допълнително към нея може да се включи счупването на всякакви плоски стъкла в дома, възстановяване на откраднати или загубени ключове, повредени електроуреди, откраднато колело и т.н. Друга причина да сключите този вид застраховка е гражданската отговорност (Haftpflicht), която в Австрия е автоматично включена в домашната застраховка. Ако се случи да има причинени от Вас вреди на съседите, при спорт да нараните някого или децата Ви счупят неволно нещо докато играят, т.н.застраховката гражданска отговорност (Haftpflichtversicherung) поема разходите за поправка, обезщетение или лечение на засегнатото лице.
ВАЖНО: Много е важно избраната застрахователна сума да не е по-ниска от реалната възстановителна стойност на Вашите вещи, защото в случай на щета може да получите по-ниска сума от застрахователя, отколкото очаквате - Unterversicherung. За да се избегне този вариант е нужно да се даде правилната квадратура на жилището и да се определи категорията на обзавеждане. В зависимост от квадратурата и избраните допълнителни рискове, месечните вноски за домашното имуществено за¬страховане може да варират между 10 и 30 €, което се изплаща като се има предвид колко предимства носи тя.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Застраховка злополука (Unfall)

В Австрия се случват по 2200 злополуки дневно, приблизително по 90 на всеки час. Това не е само една статистика, а горчива реалност. Близо 80% от тях са в свободното време и не се поемат от задължителната държавна застраховка „Злополука" (Unfallversicherung). Тя покрива само злополуки, случили се на работното място (в училище), директния път към работата (училище) и от там директния път към дома. Основно предимство на частните застраховки е 24- часовото им покритие в денонощие. Колкото и внимателни да бъдем, колкото и предпазливо да действаме, никой не е безгрешен. Да не дава Господ, но застраховките "Злополука" подсигуряват финансовата ви стабилност и сигурност в най-трудните и болезнени моменти в живота. Месечната вноска зависи от пола, възрастта, професията, избраната застрахователна сума и избраните рискове.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Застраховка преждевременна смърт (Vorzeitiges Ableben)

За смъртта говорим рядко, въпреки че тя е неизменен спътник в нашият живот. Ако човек има семейство и деца, той трябва сериозно да се замисли за последствията при нейно евентуално преждевременно настъпване.
До къде ще стигнат спестените пари и кои разходи може да се покрият с тях? Как биха живели близките му след такъв трагичен момент - ще разполагат ли с нужните финансови средства да поддържат същия стандарт или ще им се наложи дори да се приберат в България? Ще има ли банката сърце да разсрочи кредита и ипотеката или ще вземе жилището? Приятели и роднини ще помагат в началото, но ще имат ли те възможността да го пра¬вят продължително време? Как ще живеят родителите в България, оставени да разчитат единствено на своите пенсии?
Застраховките „Преждевременна смърт" не могат да помогнат на вас лично, но са закрила за всички онези, които Вие така силно обичате. Държавната пенсия за вдовеца/вдовицата се изчислява на 0-60% от полагащата се до този момент пенсия на починалия. При всяко положение, това означава значително влошаване на финансовото положение на семейството. Застраховката „Преждевременна смърт" (Ablebensversicherung) може да се използва не само като подсигуряване на семейството в несгода, но и като гарант за вземане на кредит.
Банките изискват този вид застраховка, за да са сигурни, че ще получат парите си дори и да се случи най-лошото. Премията зависи от възрастта, здравословното състояние, избраната застрахователна сума и за колко години е сключена застраховката.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Застраховка правна защита (Rechtsschutzversicherung)

Адвокатите в Австрия не могат да се оплачат от липса на работа. В малката алпийска държава всеки търси своето право в съда, а това е скъпо удоволствие. Без дори да се усети как, човек може да попадне във водовъртежа на съдебен спор: като шофьор, участвал в пътно транспортно произшествие; като работник, на когото не са платили допълнителните часове; като наемател, чието жилище не е в ред или не му връщат депозита, като пациент на калпав доктор или дори само като клиент на мобилен оператор.
За да получите справедливост в Австрия е нужно да се заредите с достатъчно търпение, да разполагате с необ¬ходимото време, но най-вече да платите хонорара на адвокатите. Последното от трите е задължително! Човек може и сам да се пребори със ситуацията, но е много по-практично и сигурно ако има на своя страна професио-налната подкрепа на адвокатска кантора. Противникът със сигурност ще ползва услугите на такава.
Застраховките „Правна защита" Ви дават спокойствието и сигурността, че в случай на нужда извънредните раз¬ходи за защита на Вашите интереси ще бъдат покрити. Премията зависи от избраните рискове, които искате да включите в застраховката. Например спорове, свързани с използването на автомобила, на жилището като нае-мател или наемодател, семейни и наследствени спорове, спорове с работодател и тн.

Advertisement
loading...

Върни се в “Австрия”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост