Практически съвети и препоръки за българи пребиваващи временно или постоянно в чужда държава

Полезни съвети

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
admin
Site Admin
Мнения: 206
Регистриран на: 15 авг 2015, 20:36
Местоположение: Deutschland
Контакти:

Практически съвети и препоръки за българи пребиваващи временно или постоянно в чужда държава

Непрочетено мнениеот admin » 27 апр 2016, 09:37

Препоръчваме предварително да се запознаете със законите и обичаите на страната, в която ще пребивавате, тъй като по време на престоя си там сте длъжни да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за еднакви нарушения.

Следва да се обръща особено внимание на действията с алкохолни напитки и психотропни вещества. В някои страни продажбата, употребата, както и търговията с тях е абсолютно забранена.

Необходимо е всички лекарства да бъдат в оригиналните си опаковки и да проверите дали някои от тях не попадат в забранителни списъци за незаконни наркотични средства в страната на Вашето пребиваване. В случай че са Ви предписани подобни вещества като лекарствени средства, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.

Не се препоръчва пренасянето на чужди вещи при преминаване на граница/граници.

Препоръчваме преди пътуването да се информирате дали Вашето свидетелството за правоуправление на МПС е валидно за държавата на Вашето пребиваване, както и да се запознаете с местните правила за движение на МПС. При необходимост да си осигурите международно свидетелство за шофиране. В много държави, при нарушаване на правилата за движение, се налагат сериозни парични глоби, които се заплащат на мястото и в момента на извършване на нарушението, без значение дали сте местен или чужд гражданин.

При задържане от местните власти е необходимо да изисквате да Ви бъде осигурен контакт с дипломатическото или консулско представителство на Република България в страната на местопребиваването Ви. Консулски служител от съответната българска мисия, във възможно най-кратък срок следва да установи връзка с Вас.

Съветваме преди пътуването си да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.
В случай на смърт на български граждани в чужбина, ще получите помощ и ще Ви бъде оказано необходимото съдействие за уреждане на формалностите в най-близкото дипломатическо или консулско представителство на Република България.

Можете да получите пряка финансова помощ от българско дипломатическо или консулското представителство, единствено ако Ваши роднини или близки лица депозират необходимата Ви парична сума в Министерството на външните работи, дирекция "Финансово-стопански дейности".

В случаите на кражба на лични документи, парични средства, билети за пътуване и/или други лични вещи, незабавно известете лично и писмено в най-близката полицейска служба, като след регистрирането на събитието, поискате копие от протокола за установяване му от официалните власти. Впоследствие е необходимо да се свържете със съответното българско дипломатическо или консулско представителство, където да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването или за завръщането Ви в родината.

Не е задължително, но е добре да се регистрирате в най-близкото българско посолство или консулство в страната на Вашето пребиваване. Това би улеснило връзката с Вас при спешен случай или необходимост. Препоръчваме, преди отпътуване от Република България, или веднага след пристигането Ви, да запишете адресите и телефоните на българското дипломатическо или консулско представителство в страната на посещение/пребиваване. .


Информация за български граждани, живеещи в чужбина

При нужда от консулски услуги, консулска защита или оказване на друг вид съдействие, което е от правомощията на българските дипломатически и консулски представителства зад граница, препоръчва се да се обърнете към:

- българското посолство или консулство със седалище в държавата, в която пребивавате;

- българското посолство или консулство, акредитирано (официално представляващо Р. България) в държавата, в която пребивавате;

- най-близко до държавата, в която пребивавате, българско посолство или консулство, независимо дали е акредитирано (официално представляващо Р. България) в държавата.Какво могат да направят за Вас консулските служители в българските дипломатически мисии /посолства и консулски представителства/ зад граница:

- да Ви издадат временен документ за пътуване до България, ако не притежавате валиден такъв;
- да информират близките Ви в случай на произшествие, сериозно заболяване или смърт, като осигурят възможното съдействие;
- да уведомят близките Ви в случай на арест, да съдействат те да Ви посетят в затвора, да гарантират същото отношение към Вас, както към гражданите на приемащата страна;
- да осигурят помощ в случай на непредвидени обстоятелства като природни бедствия и граждански протести;
- да Ви предоставят най-актуална информация при пътуване;
- да удостоверят и заверят Вашия подпис;
- да съставят актове за гражданско състояние (акт за раждане, акт за сключен граждански брак и смъртен акт);
- да препратят вече съставени от местните власти актове за гражданско състояние на общината по постоянния Ви адрес в България;Какво не могат да направят за Вас консулските служители:

- да осигурят резервация за пътуване и хотел или да приемат на съхранение Вашия багаж;
- да платят Вашия хотел, медицински разноски или други сметки, както и таксата за връщане на загубен багаж до България;
- да осигурят средства за разноските по правни услуги, да Ви представляват при съдебни процеси или да Ви дават правни съвети;
- да Ви освободят от затвора или да издействат специално отношение към Вас в затвора;
- да Ви осигурят преводач или телефонни услуги;
- да разследват престъпления;
- да Ви изплащат пенсии или да уреждат плащания на социалните Ви осигуровки;
- да Ви осигурят разрешение за работа;
- да Ви осигурят визи за други държави.

Българските граждани, намиращи се временно или постоянно пребиваващи в африканските страни, в които няма действащи български посолства или консулства, могат да се възползват от консулски услуги и консулска защита чрез дипломатическите представителства на Република България в Африка, както следва:


Посолството в Претория, Република Южна Африка
Лесото, Свазиленд, Бостуана, Намибия, Зимбабве, Замбия, Мозамбик, Малави, Ангола, Коморски острови, Мавриций, Мадагаскар

Посолството в Адис Абеба, Етиопия
Джибути, Сомалия, Кения, Уганда, Танзания, Сейшели, Еритрея, Руанда, Бурунди, Южен Судан

Посолството в Абуджа, Нигерия
ДР Конго, Конго, Габон, Екваториална Гвинея, Сао Томе и Принсипи, Камерун, Габон, Того, Бенин, Централно-африканска република, Гана, Либерия, Сиера Леоне, Гамбия, Кот д’Ивоар, Кобо Верде, Гвинея Бисау

Посолството в Рабат, Мароко
Сенегал, Гвинея, Мавритания

Българското консулство в Бенгази, Либия
Чад

Посолството в гр.Алжир, Алжир
Мали,Нигер,БуркинаФасо

Посолството в Кайро, Египет
Судан

Advertisement
loading...

Върни се в “За всеки по нещо”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта