Семейна помощ в Австрия

Полезна информация за Австрия, адвокати, преводачи, работа, всичко за живота и работата в Австрия

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
admin
Site Admin
Мнения: 206
Регистриран на: 15 авг 2015, 20:36
Местоположение: Deutschland
Контакти:

Семейна помощ в Австрия

Непрочетено мнениеот admin » 15 апр 2016, 20:59

"Семейната помощ" (Familienbeihilfe) в Австрия е един от основните държавни инструменти за подкрепа на семействата. Тя е достъпна за всички правомерно усановени в Австрия родители, независимо от гражданството, правото на работа и доходите. Чрез нея държавата "поема" отчасти разходите на родителите по издръжката на децата. Изключение прави само групата на студентите - лица, които пребивават на територията на република Австрия с цел получаване на висше образование.

Условия: Право на "Семейна помощ" имат родители, чийто център на жизнени интереси се намира на територията на Република Австрия и чиито деца (вкл. осиновени) живеят с тях в едно домакинство или за които се плаща издръжка (ако не живеят в същото домакинство).

Компетентни органи и служби: Искане (Antrag auf Familienbeihilfe) за получаване на "Семейната помощ" може да се предяви по всяко време от родителите пред данъчната служба по постоянно местожителство (Wohnsitzfinanzam).

Размер на "Семейна помощ": "Семейна помощ" се изплаща 12 пъти годишно, като през месец септември тя се удвоява (т.е. има тринайсет плащания за една година). Размерът на помощите зависи основно от възрастта и броя на децата в семейството (домакинството). Така например, при едно дете месечната помощ би възлизала на:
от 0 до 3 години - 105,50 € / масец,
от 3 до 10 години - 112,75 € / масец,
от10 до 19 години - 131,00 € / масец,
от 19 до 26 години - 152,75 € / масец.

Допълнително към тази сума се включва и т.н. "Детски негативен данък", който е в размер на 58, 50 € / месец за всяко едно дете в домакинството. Така например, при едно две годишно дете, общата месечна помощ нараства на 164,00 € (105,50 € + 58,50 €). При семейства с повече деца, размера на "Семейната помощ" се увеличава допълнително:
за второ дете с 12,75 € / месец,
за трето дете с 47,75 € / месец
за четвърто дете с 97,75 € / месец,
и за всяко следващо дете с 50,00 € / месец.

При три и повече деца в семейството има възможност да се изиска допълнително плащане за "многодетство", което възлиза на 36,50 € / месец. За тази цел трябва да се отправи допълнително искане. При на деца с увреждания (над 50%) има опция да се потърси т.н. "Повишена семейна помощ" от 138,50 € / месец.

Размера на "Семейна помощ", която вашето семейство би могла да получава от австрийската държава може да бъде изчислена с помощта на онлайн калкулатор: "Familienbeihilfe-Rechner" на сайта "Arbeiterkammer".

Период на получаване на "Семейна помощ": По закон "Семейна помощ" се изплаща на родителите до момента в който детето им навърши 26 години. След достигане на пълнолетие (18 години) обаче, условие за по-нататъшно получаване на тази помощ е следването в университет или професионално обучение. Изплащането на "Семейна помощ" се прекратява, ако пълнолетното дете има собствен доход, надхвърлящ 9000 € / година.

Допълнителна информация: Допълнителна информация за изплащането на "Семейна помощ" в Австрия, на немски език, може да откриете на следните онлайн адреси:
Още по темата: http://www.bmwfj.gv.at

Документи и формуляри: Свалете от TУК

Advertisement
loading...

Върни се в “Австрия”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост