Признава ли Германия моята диплома?

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
germanec
Site Admin
Мнения: 241
Регистриран на: 27 авг 2015, 21:15

Признава ли Германия моята диплома?

Непрочетено мнениеот germanec » 07 апр 2016, 15:15

Признава ли Германия моята диплома?
Искате да работите в Германия, но сте завършили професионалното си образование в чужбина? Преди да стегнете куфарите, проверете дали Германия признава Вашата професионална квалификация.


Германия търси квалифицирана работна ръка в много области. И то не само висшисти като лекари, инженери или компютърни специалисти, а също строители, дърводелци и медицински сестри. Според един нов германски закон, всеки, който е завършил висшето си образование или професионално обучение в чужбина, може да предостави дипломата си за признаване, като в период от три до четири месеца властите са длъжни да дадат отговор дали тя се признава или не.

За различните професии важат различни правила. В Германия има специален списък на "регламентирани" и "нерегламентирани" професии. По правило чужденците трябва да подадат документите си за признаване във федералната провинция, в която живеят или където възнамеряват да работят. За дипломите за висше образование и за свидетелствата за професионална квалификация отговарят различни институции.

Регламентирани и нерегламентирани професии

Проучете най-напред в коя графа попада Вашата професия
Проучете най-напред в коя графа попада Вашата професия
Чужденците нямат право да упражняват регламентирана професия, ако дипломата им не се признава. В тази категория спадат около 60 професии - например лекари, психотерапевти, зъболекари, ветеринарни лекари, фармацевти, учители, адвокати или нотариуси, също така и физиотерапевти, пекари, болногледачи и др.

Освен това има професии, които са регламентирани само в съответната федерална провинция – например ски учител (в Бавария) или пък възпитател – професия, която не е регламентирана във всички провинции.

Повечето професии в Германия, около 350 на брой, са нерегламентирани. При тях всеки работодател може сам да решава дали дипломата на чужденеца е от значение или не. Но дори и в този случай е препоръчително кандидатът за работа да подаде дипломата си за признаване. Към нерегламентираните професии се причисляват например индустриален механик, автомонтьор или електротехник. Пълният списък на регламентираните и нерегламентираните професии може да бъде открит в интернет.

Как се признават дипломи?

Сайтът berufliche-anerkennung.de предлага списък на институциите в съответните провинции, отговарящи за признаването на дипломите.

За професионалното признаване на нерегламентирани занаятчийски, индустриално-технически и търговски професии на тази страница може да се намерят и адресите на съответната занаятчийска, индустриална и търговска камара. За нерегламентираните професии, изискващи диплома от висше учебно заведение (преди всичко от природо-научния и философския факултет) признаването на дипломата не е задължително. Дипломата обаче трябва да бъде оценена в централата за чуждестранно образование.


Процедурата по признаването се заплаща
Процедурата по признаването се заплаща

Пълно или частично признаване

Ако не бъдат установени съществени разлики между чуждестранната и германската квалификация, дипломите се признават напълно. Ако пък такива бъдат установени, то чужденците могат да положат приравнителни изпити в някой германски университет или пък да се запишат в курсове и програми за приравняване на квалификацията.

За процедурата по признаване на дипломи се заплаща такса. Тя се определя от съответната федерална провинция или търговска камара. Размерът на таксата зависи от сложността на процедурата. Освен това възникват и допълнителни разходи - за преводи, нотариални заверки, както и за евентуални допълнителни квалификации или изпити, изискващи се за признаването на професионалната квалификация.

Важно е обаче да се знае, че самото признаване на чуждестранна диплома не предоставя автоматично право на пребиваване в Германия. Държавната агенция за имиграцията и бежанците предоставя информация на немски и английски език на телефон +49(0)30-1815-1111. На този телефон може да разберете как точно протича процедурата.

Автор: Пандели Пани/Редактор: М. Илчева

Advertisement
loading...

Върни се в “Документи в Германия”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост