Аусбилдунг ( Ausbildung ) на синът ми

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
stefito
Мнения: 1
Регистриран на: 05 сеп 2015, 21:08

Аусбилдунг ( Ausbildung ) на синът ми

Непрочетено мнениеот stefito » 05 сеп 2015, 21:17

Здравейте на всички
Намирам за много полезна информацията тук но не видях никъде информация за Ausbildung.
И затова реших да споделя моите перипети относно аусбилдунга на нашият син които е на 17г.
По този начим мога да помогна на някой.
Със семейството ми (аз, мъжът ми, и двете ни деца съответно на 17 и 10г. Живееме в Германия вече 6та година.
Децата ни се учат добре, знаят езика вече перфектно но миналата година на една родителска среща на синът ни дойде една госпожа от джобцентъра да обяснява на родителите какво трябва да правят децата за да почнат аусбилдунг и ние разбира се трябва да им помагаме в това за тях ново начинание. Тя започна да обяснява как децата вече не са деца, как те вече са големи с отговорности, трябва да започнат работа и тн.
И един немец (доста арогантен тип беше) стана и каза:
Защо трябва да тормозя дъщеря си да пуска бевербунги пък и защо ние с жена ми трябва също да се тормозим. Нали като завърши и ако няма асбилдунг или не си намери работа джобцентъра ще и намери работа, ако не ще взима социални надбавки и бла бла бла.
Прибрахме се в къщи с мъжът ми и си казваме: ами ние кво ще правим?
Синът ни искаше да става kfz Mehatroniker (автомонтьор).
Започнахме да търсим в интернет кои фирми около нашият град търсят АЦУБИ (така им казват съкратено). Намерихме 10на фирми и започнахме да пускаме бевербунги.
Получихме от Мерцедес онлайн тест , не го издържахме.
От всички други получихме откази и на мен ми се разтуптя сърцето. Ами сега.......?
Така като ние бяхме на социални помощи в началото на тази година извикаха синът ми в джобцентъра. Естествено Аз бях с него.
Господинът отсреща започна да задава въпроси отностно аусбилдунг . Синът ми му показа отказите които получихме от фирмите в които сме пускали бевербунги.
И той каза ОК. Само механик ли искаш да работиш?
Синът ми каза ДА.
И това беше.
След два дни започнаха да валят писма от джобцентъра пълни вътре със фирми от цяла Германия за механици. Разбира се ние сме длъжни да пускаме навсякъде където джобцентъра каже.
Джобцентъра плащаше за всеки пуснат бевербунг по 5 евро.
И от никъде нема полужителен резултат. От всякъде отризателен отговор (нямаме повече места, вече неприемаме ASUBI ) от някои даже и нямахме отговор.
След месец получихме пак писмо от джобцентъра отностно аусбилдунга на синът ни. Разбира се отиваме и като казахме и показахме на господина че имаме отвсякъде отказ той каза: моето момче щом нестава за механик ти трябва да пробваш и за някаква друга професия. И извади от принтера лист с професии близки до автомонтьор. Синът ми чети чети и каза: бояджия на някакви детайли.
Оня каза ОК. И ни даде няколко фирми на които трябва да пуснеме бевербунги.
Прибрахме се , пуснахме бевербунгите (бяха около 10ина) и средата на август вече аз нямах нерви за тези неща.Обаждат се от някаква фирма на синът ми и му направили термин за разговор (vorstellungsgespräch) Аз го карам, влиза той сам вътре и след 1 час излиза и казва: до една седмица ще ми се обадят да ми кажат: кога ще съм на работа пробно за два дни и ако ме удобрят ще подпиша договора.
Аз бях на седмото небе. Синът ми ще има работа.
След 1 седмица му се обадиха и му казаха кога ще е пробно на работа, след което го удобриха и сега синът ни от 1 седмица има работа дасто добре платена.
След подписване то на договорът за работа научихме че има щелета, безплатни консултации и всичко останало, но при нас вече всичко се беше наредило.
Вече знам какво да търся и ще се поровя малко из интернет за да открия такива щелета и ще ги постна тук.
Е това е моята история отностно Аусбилдунга на синът ни.

Advertisement
loading...

Върни се в “Общ форум Германия”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост