Как се става германски гражданин

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
admin
Site Admin
Мнения: 206
Регистриран на: 15 авг 2015, 20:36
Местоположение: Deutschland
Контакти:

Как се става германски гражданин

Непрочетено мнениеот admin » 16 сеп 2015, 18:15

Как се става германски гражданин?

От 2005 година законов текст квалифицира Германия като имигрантска страна, а интеграцията е една от централните задачи на имиграционната политика.
Но какво трябва да направи човек, за да придобие германско гражданство?
Германски гражданин се става с раждането въз основа на принципа за произхода, в рамките на т.н. опционен модел или пък чрез подаване на заявление. Първата възможност е и най-лесната: който е роден като дете на германски родители, няма защо да се замисля за гражданството си, той е автоматично германски гражданин. За целта е достатъчно само единият родител - бащата или майката, да е германски гражданин.
Познанията по немски език са задължително условие
По-сложни стават нещата, когато родителите не са германски граждани. Децата на чуждестранни родители, родени след 1 януари 2000-та година в Германия, могат автоматично да получават освен гражданството на родителите и германско гражданство. Предпоставка за целта е поне единият от двамата родители да е живял вече над 8 години в Германия и да има безсрочно разрешение за пребиваване в страната. С навършването на пълнолетие между 18 и 23 години децата трябва да изберат дали да запазят германското или другото гражданство.

Който не е раждан в Германия, но живее в страната трайно и притежава безсрочно право за пребиваване, може да подаде заявление за придобиване на германско гражданство. За целта съществуват редица условия-предпоставки. Така например кандидатът трябва да е в състояние да издържа себе си и членовете на семейството, имащи право на издръжка. Не бива да получава помощи за безработни или социални помощи.

Друга важна предпоставка за придобиването на гражданство са познанията по немски език (минимум ниво B1). Който подава молба за гражданство трябва да владее езика писмено и говоримо в достатъчна степен (минимум ниво B1). Това може да се докаже с удостоверение за успешно завършен интеграционен курс, с четиригодишно обучение в германско училище или ВУЗ. Който не може да представи такова доказателство, трябва да се подложи на езиков тест.

В кои случаи се допуска двойно гражданство?
От 1 септември 2008 година има и една допълнителна задача: който иска да придобие гражданство, трябва да отговори на 33 въпроса от теста за целта. Въпросите са част от каталог с общо 310 въпроса и обхващат сектори като правния и обществен ред в Германия. Така например сред тези въпроси са следните: Какво е означавало понятието Щази в бившата ГДР? Как се нарича междупартийното сътрудничество за създаване на общо правителство? Какво се има предвид с твърдението, че Германия е правова държава?

По принцип искащите германски паспорт трябва да се откажат от досегашното си гражданство. Има обаче и редица изключения. Така например гражданите на страни от ЕС по принцип не трябва да се отказват от първоначалното си гражданство. Допуска се двойно гражданство и в случаите със страни, които по принцип не познават отказа от гражданство като Афганистан, Алжир, Иран, Тунис или Мароко. Придобиването на германско гражданство не е възможно за хора, които са били осъждани за извършването на тежко престъпление.

Автор Автор: З. Арбутина, В. Шопов/Редактор Б. Михайлова
линк към сайта: http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA ... /a-4227818

Advertisement
loading...

Върни се в “Как се става германски гражданин”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта