Кандидатстване за National Insurance number ( NINo )

Кандидатстване за National Insurance number  ( NINo )

Как да кандидатстваме за NINo?
Обаждате се в National Insurance number application line, тел.: 0345 600 0643 и  textphone: 0345 600 0644. Работно време: От понеделник до петък – 8am до 6pm.

От там ще ви дадат уникален референтен номер и ще ви назначат дата и час за интервю в Jobcentre Plus, след което ще ви изпратят писмо, в което ще има посочени детайлите за интервюто и какви документи да подсигурите. Напомням, че документите трябва да са преведени на английски.

Колко пъти можем да се явяваме на интервю за NINo?
По принцип се явяваме един път. Ако получим отказ, можем да обжалваме и да научим какви са причините. Ако се налага, трябва да изпратим допълнителни доказателства. Може да се явим отново, но то ще е под същия референтен номер, който са ни дали така или иначе. В 99% от случаите не е необходимо да се явяваме на повторно интервю, а да допълним необходимите документи, с още убедителни доказателства.
От 2014 за българите няма забрана да работят, затова е много лесно да се извади NINo. Хубаво е да се отиде с писмо, някаква оферта за работа от фирма, за да можете да ги убедите, че имате причина да вземете NINo, макар че можете да кажете че в момента си търсите работа. Хубаво е да има такова писмо, за да се види, че наистина ще започнете работа. Тогава ще сте по-убедителни, че ви трябва NINo и то спешно. Това писмо те ще ви го снимат, а вие можете да го използвате отново, за да си отворите банкова сметка, което е също толкова важно, колкото и NINo. Банковата сметка ви служи като доказателство за адрес, а и място, където да му плащат парите. Ако я нямате, се обричате да работите само при кешови плащания, работейки така, нямате много доказателства, че работите.